hgs  eokul   lgs   kyk  
  07.05.2024  

İSRAİL:TOPRAKALARIMIZ GÖRÜNTÜLENMESİN...

CHP’den Bakan Ergün’e Uydu Sorusu

Türkiye’nin Göktürk uydusunu planlandığı süreden önce uzaya gönderilmesinin dünya kamuoyundaki yankısı sürerken, Türkiye’de değişik tatışmalar yapılıyor. Uydu ile ilgili CHP soru önergesi verirken Ortadoğu Teknik Üniversitesi ögrencilerinin Göktürk uydusunun uzaya gönderildiği gün ODTÜ kampüsündeki çıkardığı olaylara tepkiler sürüyor. Gazetemizinde gündeme getirdiği Cumhur Başkanı Sayın Abdullah Gülün Uydu törenine davet edilmemesi de tartışılıyor. En önemli konu ise İsrail’in Göktürk uydusun’dan çok rahatsız olduğunun ortaya çıkması. İsrail’in Göktürk uydusun’dan rahatsız olduğu il ilgili basın’ dan yer alan haberde şu görüşlere yer verildi. Uydu fırlatılmadan önce İnternet sayfalarında da yer alan haber özetle şöyle.;

…. “İsrail, Türkiye’nin Göktürk uydusundan ‘casusluk yapar’ diye korkuyor

İsrail, Türkiye’nin 2013 yılında yörüngeye oturtmayı planladığı Göktürk keşif ve gözetleme uydusunun kendi topraklarını da görüntüleyeceği endişesiyle projeyi engellemeye çalışıyor.

Göktürk uydusunun, 2 metre ve üzerindeki objelerin yüksek çözünürlükte görüntülerini toplayabilecek olması, İsrail yönetiminde endişe yaratıyor. Göktürk Projesi’nin durdurulması için, uydunun üretimini yapan İtalya ve Fransa’da lobi faaliyetlerine başlayan. İsrail’in bu endişesi, Reuters’a da haber oldu.

İSRAİL: Muharabımız yok

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Yüksek çözünürlükte görüntülenmediğimizi garanti altına almamız gerek. Ama bunu Türklerden isteyebilir miyiz? Muhatap olacağımız kimse yok” dedi. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ise “Yıllardır İsrail kendi uydularıyla Türkiye’yi görüntülüyor. Uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet esastır. Onlar Türk topraklarını gözetliyorsa, Türkiye’nin de aynı hakkı vardır” ifadesini kullandı.

Amaç askeri istihbarat

Göktürk keşif ve gözetleme uydusu, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu’da askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayacak. Uydu, Türkiye’nin PKK’yla mücadelede elini güçlendirecek. Uydu için 2009 yılında İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalandı. İtalyan şirket, Fransız savunma şirketi Thales’le birlikte projeyi yürütüyor.

İsrail elenmişti

Projenin Türk ortakları ise Aselsan, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü. İhaleye İsrail de IAI şirketiyle girmiş, ancak “Topraklarımız görüntülenmesin” şartı koşunca Türkiye bu şirketi elemişti.

Yüksek çözünürlük sıralaması

ABD, 1997’de çıkardığı bir yasayla, İsrail topraklarının yüksek çözünürlükte çekilen uydu fotoğraflarının Amerikan firmalarınca ticaretinin yapılmasını yasakladı. ABD yönetimi, yabancı firmalarında “Ulusal Savunma Yetki Yasası”na uyması için baskı kuruyor. İsrail yönetimi de Türkiye’nin yeni uydusuyla, ABD’nin bu sınırlamasını aşacağına inanıyor

Erdoğan’dan İsrail’e tepki

“10 yıllardır bizi izliyorsunuz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Göktürk uydusuna şartlı parça satmak isteyen İsrail´i isim vermeden eleştirerek, “10 yıllardır sizler bizi izliyorsunuz” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye´nin yerli uydusunu 2013 yılında uzaya göndereceğini söyledi. Bundan rahatsız olanların bulunduğuna dikkat çeken Başbakan, uydunun yapımında kullanılacak bazı parçaları İsrail´i gözetlememe şartıyla vermek isteyen İsrail´i isim vermeden eleştirdi. Erdoğan, “10 yıllardır sizler bizi izliyorsunuz. Ama şimdi Göktürk uydumuz 2013´te yerine çıkıyor. 2023 yılı hedeflerine sımsıkı sarılıp, var gücünüzle onları gerçekleştirmek için çabalayacak olan sizlersiniz.” dedi…..”

—————–

CHP’den Başbakan ve Bakana uydu sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün´e de ayrı bir soru önergesi ile “2011´de uzaya gönderileceği belirtilen Göktürk 1 isimli uydu nerede? Göktürk 2´nin neresi yerli?” sorularını yöneltti. Oran´ın, Başbakan Erdoğan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün´e yönelttiği iki ayrı soru önergesi şöyle;

CHP’den Başbakan Erdoğn’a soru;

CHP’li Oran, Başbakan Erdoğan´a Göktürk 2 uydusu hakkında yönelttiği sor önergesinde şu sorulara yer verdi: “Göktürk 2 uydusunun uzaya fırlatma törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül niçin çağrılmadı? İlk milli uydu olduğu söylenilen Göktürk 2 için düzenlenen törene, protokolde 1 numara olan Cumhurbaşkanı´nın katılımını uygun bulmadınız mı? Törenin protokol düzenini kim ayarladı? Diğer tüm etkinliklerinizde olduğu gibi günler öncesinde düzenlemeyi yaparak tören protokolünün bu şekilde işlemesi talimatını siz mi verdiniz?”

CHP’li bilim bakanı Ergün’e ne sordu?

CHP’li Oran´ın Bakan Ergün´e Göktürk 2 uydusu hakkında yönelttiği soru önergesinde ise şu sorulara yer verildi: “Göktürk 2 isimli ´ilk milli´ uydu, 19 Aralık 2012 tarihinde ODTÜ´de düzenlenen törenle yörüngesine yerleştirildi. Bu kapsamda; 2011´de uzaya gönderileceği belirtilen Göktürk 1 isimli uydu nerede? Bu uyduyu İtalyan-Fransız ortaklığı bir şirket mi üretecekti, şirketin ismi nedir? Şirkete kaç TL ödendi? Göktürk 1´in kamera sistemi İsrail´den mi satın alındı? İsrail´in, Göktürk 1´in uzayda İsrail topraklarını görmeyecek şekilde konumlanması koşulu Türkiye´ye dayatıldı mı? Bu koşul nedeniyle uydunun üretim projesinin suya düştüğü bilgisi doğru mudur? Askeri imkân, kabiliyet ve yarar bağlamında Göktürk 1´in, Göktürk 2´den daha yetenekli olduğu doğru mudur? ´Yüzde yüz yerli´ olduğu belirtilen Göktürk 2´nin kamera sistemi Güney Kore´den, denge ve konum belirleme modülü İngiltere´den, tepki tekerlekleri ABD´den, manyetik tork çubukları Almanya´dan, itki sistemi İsrail´den mi satın alındı? ´Yerli´ Göktürk 2´nin titreşim testleri Fransa´da mı yaptırıldı? Göktürk 2´den önce, Rusya´dan fırlatılan bir uydumuz var mı? Bu uydunun güneş panelleri yanlış monte edildiği için, 15 senelik ömrünün 3 yılda tükendiği bu nedenle uydunun düştüğü bilgisinin gerçeklik payı nedir? Rusya´dan fırlatılan bu uydu için firmayla imzalanan sözleşmenin yanlışlığı dolayısıyla Türkiye´nin tek kuruş tazminat dahi alamadığı ve bu nedenle olayın üzerinin kapatıldığı doğru mudur? Türkiye bugüne kadar uzaya kaç adet uydu gönderdi? Halen bunların kaçı yörüngededir? Aradaki fark neden kaynaklanmaktadır? Göktürk 2´den önce uzaya gönderilmiş olan birer adet gözlem ve haberleşme uydularının kaybedildiği doğru mudur? Türkiye yörünge hakkını korumak için uluslararası kuruluşlara aidat, üyelik veya kira ücreti ödüyor mu? 1 Ocak 2002´den bu yana ödenen bu meblağın yıllara göre dağılımı kaç TL´dir? Göktürk 2´yi ‘yüzde 100 yerli´ diye tanıtmanızın gerekçesi nedir? Bu uydunun hangi parçaları/işlemleri/üretim bandı yerlidir?”

Bakalım gerek Başbakan Sn. Erdoğan ve gerekse Bilim ve Sanayi Bakanı Sn. Nihat Ergün CHP’li Oran’ın Göktürk uydusu ile ilgili verdiği soru önergesine nasıl cevaplandıracak merakla bekliyoruz.

Göktürk Uydusu yazımı 70 bin kişi okudu

Evet sonuç olarak Göktürk uydusu ile ilgili yazılarımız ve Devr-i Alem Belgesel TV programımız okurlarımız ve izleyicilerimizden büyük ili gördü. 70 bin okurumuz internet üzerinden yazımızı okudu. Türkiye için çok önemli olan Uydu konusunu bugünde yazarak tarihe not düşmek istedik. Gerçekten uydunun uzaya gönderilmesi Türkiye’nin uzay çağını yakalaması için çok önemliydi, Bir belgeselci olarak Göktürk uydusuna geniş yer vererek tarihe not düşüp zamana noterlik yapmak istedim. Bütün ümit ve isteğim Türkiye gerçek anlamda uzay çağını yakalar.

………………………………………………………………………..

21 Aralık 2012

Göktürk uydusu ve üniversitelerimiz

Göktürk uydusunun uzaya fırlatılması, Türkiye’nin uzay çağını yakalama girişimleri ve TÜBİTAK ile ilgili dün ve önceki gün bu köşede yer alan yazımız internet üzerinden okunma rekoru kırdı. Dünyanın birçok ülkesinden onbinlerce kişi yazımızı okuyarak bu konuda yeni yazılar yazmamı istediler. Dün bu satırları yazdığım saat 14:00’de 55.000 yani tam ellibeş bin kişi girerek www.gebzegazetesi.com.tr sayfamızdan okumaları bu tür yazıların ne kadar önemli olduğunu göstermekte.

Sadece bu konuda yazı kaleme almadık, belgeseller hazırladık. Göktürk Uydusu’nun uzaya fırlatılmasının haber görüntülerini, uydunun Türkiye üzerinden fırlatılması için uzay sistemi kurulmasını, uzay sistemi kurulabilecek en iyi bölgenin Kocaeli bölgesini olduğunu görüntülü olarak dile getirdik.

Türkiye’nin gerçekten uzay çağını yakalaması için Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan sürekli olarak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023’ü ve Malazgirt Zaferi’nin 1000 yıl dönümü olan 2071’i hedef göstermekte. Bu hedef çerçevisinde insanlarımızı ve gençliği geleceğe yönlendirip, heyecanlandırarak motivasyonlarını canlı tutamaya çalışmakta. Göktürk devleti ile ilgili Moğolistan’da hazırladığımız geniş yazı serimizi www.belgeselyayincilik.com dan okuyabilirisiniz.



Üniversitelerimiz ne yapıyor?

Bugün özellikle gençlerin motivasyonu üzerinde durmak istiyorum. Bugün üniversitelerimizden yüzbinlerce genç eğitim görüyor. Gençlerimizin birçoğu bilgiden, motivasyondan ve idealden maalesef uzak yetişiyorlar. Eğitim ve öğretimlerini maddi ve manevi sıkıntılar içinde sürdüren üniversite gençliğimiz gelecek korkusu ile yetişmekte, iş ve ekmek endişesi içinde öğrencilerimiz gençlik ideallerini yok olmakta.

Bugüne kadar bazı üniversitelerimizde değişik konularda konferanslara katılarak, belgesel çekimleri yaptım. Türk-İslam coğrafyasında kültür ve medeniyet tarihimizle ilgili yaptığım araştırmalar ve belgesel çekimleri ile ilgili özellikle Düzce, Karabük ve Giresun üniveristeleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Türk Dünyası, Bilgi Çağında Türkistan’a Yolculuk ve Göktürk Anıtları ilgili sunumlar gerçekleştirip konferanslar verdiğimde öğrencilerin büyük bir ilgi ile takip ettiğini gördüm. Türkistan ve Türk Dünyası ile ilgili maalsef öğrencilere fazla bilgi verilmiyor. Bu coğrafya gerçekten gençlerimize her yönüyle öğretilmeli.

Türkiye tarafından uzaya fırlatılan Göktürk Uydusu’nun adının kaynağı Göktürk Devleti, bugün kendi adındaki Türk uydusunu uzaya fırlatan Çin’i asırlarca idare etmişti. Orhon Kitabeleri’nin bir başka ismi de Göktürk Kitabeleri’dir. Göktürk kitabeleri olarak milli tarihimizin manevi tapu senedi olan Orhon anıtları yakın bir geçmişe kadar korunaksız ve bakımsız bir haldeydi. Bu anıtlar Başbakan sayın Erdoğan’ın çok özel çabaları ile Orhon bölgesine müze yapılarak kapalı alana alındı.Anıtların olduğu yer ile tarihi Karakurum şehri arasında 40 km.’lik asfalt yol döşendi. Gerek müze ve gerekse bölgenin belgesel çekimlerini devlet imkanı kullanmadan kendi imkanlarımızla gerçekleştiren ilk Türk gazeteci ve belgeselci olarak haklı gururu taşıyorum.


Kocaeli ve Gebzeliler Talat Tekin´e sahip çıkmalıydı

Yüzde sekseni Türk mühendisleri tarafından yapılarak uzaya gönderilen ilk milli diyebieceğimiz Göktürk adının kaynağı, Göktürk kitabeleri ile ilgili Türkyede en kapsamlı araştırmayı yapan bizzat Orhon vadisine kadar gidip, Göktürk devleti ve Büyük Hun imparatorluğunun kurulduğu coğrafyayı adım adım gezen Türkye’nin ilk ve tek Göktürk kitabeleri ilgili bilim adamı Prof. Dr. Talat Tekin, Kocaeli’nin bir zamanlar Gebze nahiyesi olan ve bugün Dilovası hudutları içinde yer alan Tavşancıllı olduğunu acaba kaç Kocaelili biliyor. Bu konuda Kocaeli ünversitesi, valilik ve beledilerimizin çalıması var mı? Talat Tekin nerede? Neden Talat Tekin’e bugüne kadar sahip çıkılmadı. Talat Tekin ile ilgili daha önce yaptığım araştırmada ciddi şekilde rahatsız olduğunu, Bodrum’da yaşadığını, ileri derecede alzhemir hastası olduğunu öğrendim. Keşke Kocaeli ve Gebze’yi yöneten idareciler Talat Tekin’e sahip çıkabilselerdi?

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. İbrahim Karaosmanoğlu, bugün Türk Dünyası Belediyeler Birliği başkanlığınıda yürütüyor. Sayın Karaosmanoğlu, Türk Dünyası tarihine adını altın harflerle yazdıran Talat Tekin’e sahip çıkıp adını Tavşancıl’da yapacağı bir parkta yaşatmalı. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Sayın Nihat Ergün tarafından 10 yıl içerisinde kurulacağı müjdelenen uzaya uydu fırlatma merkezinin Kocaeli bölgesine kurulması için çalışma yapılmalı ve kurulacak uzay üssüne Prof. Dr. Talat Tekin uzay üssü adını verdirilmelidir. Bu konuda sayın Nihat Ergün’e tarihi bir görev düşmekte. Sayın Ergün, Göktürk devletinin kurulduğu coğrafyada araşatırmalar yapan ilk ve tek Türk bilim adamı Talat Tekin’e gereken önemi ve değeri vermeli.


……………………………………………………………………………………………………………

20.12.2012

Uydu merkezi Kocaeli’ye kurulmalı

Göktürk uydusunun Çin’den uzaya fırlatılmasıyla ilgili basın ve kamuoyunda yer alan haber ve yorumlar gündemdeki yerini korurken Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanı Nihat Ergün’ün önümüzde ki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin uydu fırlatma merkezine sahip olacağını müjdelemesi Türkiye’nin uzayda söz sahibi olma yolunda hızla ilerlediğini gösteriyor.

Tarihe not düşünüp zamana noterlik yapma adına Göktürk uydusunun Uzaya fırlatılmasıyla ilgili başta TRT olmak üzere Türk basını geniş çaplı yer verdi. Başbakan ve Sanayi Bakanı bu törenlerde önemli açıklamalar yaptı. TRT’de yer alan haberin bir bölümünü www.gebzegazetesi.com ve www.belgeselyayincilik.com da ki Devr-i Alem TV’den sizlerle paylaşmak istiyorum. Haberi izlediğinizde ülkemiz adına bir kez daha gurur ve mutluluk duyacağız. Haberin devamında ise kendimiz tarafından hazırlanan TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesi ile ilgili bölümü ayrıca sizlerle paylaşmış olacağız.

Türkiye gerçekten bilişim ve uzay teknolojileri yolunda hızla ilerliyor. Daha dün diyeceğimiz 80’li yıllarda TRT muhabirliği yaparken Gebze’den İstanbul’a basın önceliğimiz olmasına rağmen telefon konuşmalarını 4-5 saat bekleyerek gerçekleştiriyor, görüntülü haberlerin kasedini rica minnet Topkapı’ya giden Adapazarı otobüslerine veriyorduk.

Rahmetli Özal, telekomünikasyon devrimi Gerçekleştirerek dijital telefon hizmetlerini Türkiye geneline yaydı. 90’lı yıllarda cep telefonu ve bilişim teknolojileri büyük ivme kazandı. 2000’li yıllar Türkiye’nin uzay teknolojileriyle tanıştığı yıllar olarak tarihe geçecek. Türkiye uzayda söz sahibi olmak için ciddi adımlar atıyor. Başbakan sayın Erdoğan’ın bu konuda ki en büyük destekçisi Kocaelili Bilim, teknoloji bakanı sayın Nihat Ergün. Sayın Ergün’ün 10 yıl içerisinde Türkiye’nin uydu fırlatma sistemi kuracağını açıklaması tarihi bir adım olarak milat kabul edilebilir.

Uydu fırlatma merkezi neden Kocaeli´ye kurulmalı?

TÜBİTAK uzmanları Türkiye’de 2 bölgeye uydu fırlatma merkezi kurulabileceğini, birinin Ege bölgesi Datça olabileceğini, diğerinin de Karadeniz bölgesi olduğunu açıklamaları önemli. Uydu fırlatma merkezinin teknik açıdan sahilde olmasının önemine dikkat çekiyor uzmanlar. Bunun için en uygun bölge Kocaeli bölgesi.

Kandıra sahilleri ve sayın Nihat Ergün’ün dedelerinin memleketi olan Taşköprü bölgesi Uydu Fırlatma merkezi için biçilmiş kaftan. Zira, Tübitak’ın en büyük yerleşkesi Gebze’de bulunuyor. Gebze bölgesine sayın Bakan’ın da açıkladığı gibi Bilişim Vadisi geliyor. İstanbul’un yanı başında, Sabiha Gökçen gibi yakın bir gelecekte 60 Milyon yolcu kapasitesine sahip olabilecek havalimanının yanı başında olan, Karadeniz sahiline yakın Taşköprü bölgesine Uydu fırlatma merkezinin kurulmasıyla Türkiye, uzay çağında yerini alacaktır. Taşköprü bölgesinin en yüksek zirvesi olan kayalı dağında halen Karadeniz bölgesinin en kapsamlı askeri radar üssü bulunmaktadır. Bu radar üssünün burada olması bile bizim önerimizin ne kadar isabetli olduğunu göstermekte.

Göktürk uydusunun uzaya fırlatılmasıyla ilgili dün (19.12.2012) tarihli yazım büyük ilgi uyandırdı. Bir çok telefon aldım. Bir günde dünyanın değişik ülkelerinden binlerce kişi yazımı internet üzerinden okuyarak maillerle mesajlar attılar. Gerçekten bizim insanımız uluslararası başarılara hasret kalmış bir toplum. Artık, kendimize ve öz benliğimize dönmeliyiz, küçük siyasi hesapları bir kenara bırakarak Türkiye’yi uzay çağına hazırlamalıyız.

Hangi ülkelerin uydu fırlatma merkezi var?

Binlerce yıllık Türk-İslam tarihini araştırdığımızda Türk-İslam medeniyetinin Uzay bilimlerine verdiği önemi görmekteyiz. Meşhur Ulubey, Semerkand’da kurduğu rasathane ile dünyaca tanınmış, ünlü müfessir Fahrettin-i Razi’nin bir zamanlar Horasan medeniyetinin başkenti oylan Herat’ta ki rasathaneleri uzay bilimlerine verdiğimiz önemin kanıtları. Daha buna benzer bir çok Türk-İslam alimi uzay bilimlerine öncülük etmişler. Ama Osmanlı’nın on yılları ve Türkiye cumhuriyeti döneminde uzaya önem verilememiş, Gazi Mustafa Kemal paşa’nın istikbal göklerdedir sözü bir çok siyasetçi ve devlet adamı tarafından sadece söz olarak söylenmiş, hiçbir icraata geçilememiş. Aşağıda ki Uydu Fırlatma merkezine sahip olan ülkelerin listesini bir ibret listesi olarak kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Türkiye’yi yıllarca kısır döngüye mahkum eden yetkili ve yöneticiler bu listeden ders ve ibret alırlar. İşte Uzay üssüne sahip ülkeler: İnsanoğlunun uzay macerası, 1957 yılında Rusya`nın fırlattığı “Sputnik” uydusu ile başlamıştı. “Sputnik” ile başlayan Rus uzay macerası, soğuk savaş yıllarında Amerika`nın büyük tepkisini çekmiş ve endişe ile karşılanmıştı. ABD, bir yıl sonra, 1958`de kendi yapımı “Explorer” uydusunu uzaya göndererek Rusya`ya cevabını geciktirmedi. Daha sonra ise 1965 yılında Fransa 1970 yılında Japonya ve Çin 1971 yılında İngiltere uzaydaki yerlerini aldılar. 80’lerde kulübe iki üye katıldı: Hindistan ve İsrail. İran, 1980`de uzaya Rohini uydusunu gönderen Hindistan ve 1988 yılında Ofeg isimli uyduyu fırlatan İsrail`den 21 yıl sonra kendi ürettiği bir uydu ile bu seçkin grubun arasına girdi. En son Güney ve Kore’de bu listeye eklendi.

Uydu makalemize binlerce okur ilgi gösterdi

Dün bu köşede yayınlanan Göktürk uydusuyla ilgili makalemiz bir günde dünyanın dört bir tarafında 8 binden faza kişi tarafından tıklanarak okundu. Söz konusu makalemizi aşağıda sizlerle paylaşıyorum:

……………………………………………………………………………………………………………..

19.12.2012

Göktürk Uydusu, Tübitak ve Gençlerimiz

Göktürk Uydusu’nun Uzaya fırlatılması dolayısıyla düzenlenen töreni büyük bir heyecan ve mutlulukla takip ettim. Çağımız Bilişim’den çıktı Uzay Çağı’na dönmekte. Bugün dünyayı bilgi ve bilişime sahip olan devlet ve şirketler yönetmekte. Gelecekte ise Uzaya hakim olanlar yönetecektir.

Türkiye’nin yüzde seksen yerli yapımıyla Çin üzerinden uzaya gönderdiği Göktürk Uydusu adını Göktürk Devleti’nden almakta. Bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde ki Orhun bölgesinde ki Göktürk kitabelerinin belgeselini çekmiş ardından da Çin’de araştırma yapmış bir gazeteci olarak Göktürk Uydusunun ne anlama geldiğini misyon ve vizyonunu daha iyi anlıyorum.

Göktürk uydusunun Türk mühendislerinin çalışmalarıyla yüzde sekseninin TÜBİTAK tarafından gerçekleşmesi, TÜBİTAK’ın da nereden nereye geldiğini göstermekte. Bu başarıda Kocaelili bir siyasetçi olan, hatta dedeleri bir zamanların Gebze nahiyesi olan Taşköprü’ye bağlı köylerden olan Bilim, Teknoloji ve sanayi Bakanı sayın Nihat Ergün’ün de payı çok büyük.

Göktürk uydusu, Uzaya fırlatılırken 9 yaşında ki oğlum Emirhan benden daha heyecanlıydı. O akşam öğretmenleri kendilerine uzayla ilgili bir ders vermiş, bir uzay gemisiyle Uzayda yapacakları seyahat hakkında yazı yazmalarını istemişti. Oğlum, Göktürk adının neden verildiğini, uydunun uzayda ne yapacağını, neden Çin’den Uzaya fırlatıldığın, buna benzer bir çok sorular sordu. Gerçekten çağımızda yetişen çocuklarda sadece bilişim değil, Uzay çağı çocukları oluyor. Türkiye’yi uzay çağına hazırlamak gerekiyor.

Göktürk uydusunun Uzaya fırlatılması törenleri için ODTÜ yerleşkesine gelen Başbakan’ı ODTÜ’lü öğrencilerin protesto etmeleri ODTÜ’yü savaş alanına çevirmeleri beni hem üzdü hem de düşündürdü. Dünyada aralarında Kuzey Kore’nin de bulunduğu 10 civarında ülke Uzaya uydu fırlatabilirken, bu ülkeler arasında Türkiye’nin olmaması, geçen yıl ki Uyduyu Rusya’dan bu yıl ki uyduyu da Çin’den uzaya göndermemizin en büyük ayıbı araştırma kurumları ve üniversitelerimize ait.

Başta TÜBİTAK olmak üzere Üniversitelerimiz yıllarca Bilimsel araştırma yerine siyasetle uğraştı. Siyasetçilerimiz ise birbirleriyle kavga ederek ülkeyi yaşanmaz hale getirdiler. Askerler de fırsattan istifade edip, her 10 senede ihtilaller, devrimler yapıp muhtıralar vererek Türkiye’yi bir kısır döngü içerisine getirdiler. Bundan da en çok gençlerimiz ve Üniversite öğrencilerimiz zarar gördü. Keşke, ODTÜ’yü savaş alanına çeviren öğrenciler kendilerini çok iyi yetiştirip geleceğin uydularını Türkiye üzerinden uzaya göndermenin bilimsel çalışmalarını yapabilselerdi.

Öğrencilerin bu içimizi sızlatan hali hem ülkemiz hem de öğrenciler adına beni üzdü. Göktürk uydusu gerçekten çok önemli. Uzay çağını yakalamak gelecekte dünya siyasetinde söz sahibi olabilmek için uzaya hakim olmak gerekiyor. keşke TÜBİTAK, kurulduğu 1970’li yıllarda kendine bir vizyon ve misyon biçebilseydi. Bugün Türkiye çok garklı yerde olurdu.

Göktürk Uydusu’nun özellikleri

Göktürk-2, yörüngesine oturduktan sonra kamerası yeryüzüne çevrilecek ve görüntü almaya başlanacak. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak.

Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek.

Göktürk-2´den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılacak.

Türkiye´nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. Göktürk-2 uydusu, RASAT uydusuna göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip.

Göktürk-2´de bulunan TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından milli imkanlarla geliştirilen Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE, uydu sistemleri için çok önemli olan yüksek güvenilirlik, yüksek başarım ve yüksek veri iletim hızı ve depolama özelliklerini sağlayan bir tasarıma sahip. BİLGE uçuş bilgisayarı, uydu yörüngesindeki radyasyonun olumsuz etkilerine karşı korumalı ve hata durumunda kendini düzeltebilecek özellikler taşıyor.


24 ARALIK 2012

Konular