hgs  eokul   lgs   kyk  
  06.05.2024  

Yeni türk arabasına BABAYİĞİT kod adı verildi

Başbakan Erdoğan ‘Yerli otomobili yapacak bir babayiğit vardır’ demişti. Bakan Nihat Ergün de kendisine sunulan OSD raporuna bakarak bu işi yapacak bir veya birkaç babayiğitin varlığından bahsetti. Bakana göre ‘Babayiğit’ yerli, yabancı ya da çok ortaklı olabilir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Erdoğan’ın “Yapacak bir babayiğit vardır” çıkışıyla sahiplendiği yerli otomobilin 20-25 bin lira bandında olacağını, işin yatırım boyutunun 2-2.5 milyar euro’ya işaret ettiğini ifade etti. Bu fiyatın vergi ve teşvik öncesine işaret ettiği bildirildi.

25 bin liralık rakamın yüksek olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Ergün, “Dikkat ederseniz bunların içerisinde teşvikler yok. Teşvikler, vergi politikaları bütün bu hususları ayrı bir yere oturtacaktır” dedi. Ergün, yerli otomobilin B ve C segmentinde olacağını ve 4 yıl içerisinde 200 bin adet üretilmesinin planlandığını açıkladı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan yerli otomobil raporunun bakanlığa sunulmasının ardından konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Ergün, “8 aya yakın bir zamandır bu çalışmayı arkadaşlar sürdürdüler. Ayrıntılı bir çalışma yaptılar. Sonuç itibariyle teknik, yani tasarımdan üretim safhalarına varana kadar, A’dan Z’ye her şeyinin Türkiye’de üretileceği bir modelin veya onun biraz daha farklı modellerini” diye konuştu.

Önce iç pazar sonra ihracat
Konunun ikinci boyutunun pazarlama ve satış boyutu olduğunu anlatan Ergün, iç pazar, yakın pazarlar ve Avrupa pazarlarında bu otomobilin yer bulabilmesi için nasıl bir çalışma yapmak gerektiğini ve bunun maliyetlerinin de çalışmada yer aldığını söyledi.
Üretilmesi planlanan otomobilin, pazarda en geniş kitlelere hitap eden bir otomobil olması üzerinde çalıştığını belirten Bakan Ergün, “Yaklaşık 20-25 bin TL’lik maliyeti olan bir otomobilin üretimi, tasarımı, pazarlanması iç pazar açısından ortalama hesaba katıldı ve üretimle ilgili çalışmalar bu çerçevede yapıldı” diye konuştu.


- 2-2.5 milyar euro’luk yatırım.
- Yılda 200 bin otomobil üretimi.
- 20-25 bin liralık fiyat bandı.
- Otomobil B ve C segmentinde yer alacak.
- Pazara 3-4 farklı model çıkacak.
- Gelecekte lüks yerli otomobil de gelecek.
- İlk etapta iç pazar sonra ihracat gündemde.






İşte yerli otomobilin potansiyel rakipleri

Fiat Albea 22.000 TL
Dacia Logan 22.000 TL
Peugeot 206 23.000 TL
Kia Picanto 23.500 TL
Citroen C1 23.700 TL
Renault Symbol 24.000 TL
Chevrolet Aveo 24.000 TL
Nissan Micra 24.600 TL
Chery Alia 25.000 TL
Hyundai Accent 25.000 TL






'RAPOR BİR VEYA BİRDEN FAZLA BABAYİĞİTE İŞARET EDİYOR'

“Her şeyi güllük gülistanlık gösteren bir çalışma istemedik. Zorluklarını da görelim istedik” diyen Bakan Ergün OSD’nin hazırladığı rapordan yerli otomobil projesini “gerçekleştirilebilir bir proje olarak” algıladıklarını söyledi.
Firmaların kendilerinin değerlendirmesini yaparak karar vereceklerini belirten Ergün, “Bu raporda bir babayiğit çıkacağına dair bir işaret gördünüz mü derseniz, ben gördüm. Bu rapor bize bir belki de birden fazla babayiğitin çıkabileceğini gösterdi. O kim olacak, onun kim olacağını yapacağımız diğer çalışmalar gösterecek.




‘Alman Volkswagen de isterse bu işe talip olabilir’


Türkiye’de yerli marka ve model bir otomobil üretiminin alt yapısını, teşvik mekanizmalarını, fırsatlarını ortaya koyacaklarını anlatan Ergün, yerli otomobili tek bir firma, bir konsorsiyum ya da tamamen yabancı bir firmanın üretebileceğini kaydetti.
Ergün, “Volkswagen’e gelin Türkiye’ye yatırım yapın, burada araba üretin diyoruz. Mesela onlar ’bu projeyi biz yapacağız’ derlerse, ’hayır mı’ diyeceğiz. Çünkü Türkiye’deki yatırım ortamı artık yerli ve yabancı sermaye ayrımı gözetmiyor. Önemli olan bizim için bu markanın, bu tasarımın burada ortaya çıkması, yerli katkı oranının çok yüksek olması, tasarımının, dizaynının ve markanın bize ait olamasıdır” dedi.
“Yerlilikte iki önemli unsur var” diyen Ergün, şöyle devam etti: “Birincisi yerli katkı oranı. İkinci olarak da bunun markası, dizaynı, tasarımı ve bununla ilgili bir takım yazılımların burada yapılıyor olması, bunun size ait olmasıdır. Civatasına varana kadar her şeyini burada üretelim iddiasında bulunmuyoruz. Bu piyasa ekonomisi içinde geçerli bir yaklaşım olmaz. Nasıl biz başkasına parça satıyorsak bize de başkası yan sanayilerinden parça satacaktır.”


Konular