logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

Tersine beyin göçü başladı 248 bilim adamı döndü

Bilimsel araştırmalara verilen destekle birlikte yurt dışındaki Türk bilim adamları ülkesine dönmeye başladı. Sadece TÜBİTAK'ın ABD'de düzenlediği çalıştaylar ve burs programları sayesinde vatana dönenlerin sayısı 248'e ulaştı

Türkiye'de son yıllarda bilim ve teknoloji alanında büyük bir atılım gerçekleşiyor. Ar-Ge için ayrılan kaynak ve yatırımlar önemli derecede artarken, yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte daha önce yurt dışına giden bilim insanları Türkiye'ye dönüş yapmaya başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın 4 yıldır ABD'de “Hedef Türkiye Çalıştayları” düzenlediğini belirterek, çalıştaylar ve TÜBİTAK'ın burs programları kapsamında 248 araştırmacının Türkiye'ye geri döndüğünü açıkladı.

Bu yılki çalıştayın 10-12 Nisan'da Houston, Raleigh ve Atlanta şehirlerinde gerçekleştirildiğini anlatan Ergün, “Şimdiye kadar ABD ve Kanada'da toplam 11 farklı noktada gerçekleştirilen çalıştayların bu yılki ayağına ilgi büyük oldu. Türk araştırmacılara geri dönüş fırsatları sunmak için Türkiye'den 26 kurum ve kuruluş ABD'ye gitti. TÜBİTAK'ın beyin göçünü tersine çevirmek için yürüttüğü yürüttüğü faaliyetler kapsamında bugüne kadar 248 araştırmacı, burslardan yararlanarak Türkiye'ye geri döndü.

Türkiye'deki cazip araştırma ortamı yabancı bilim insanlarının da ilgisini çekiyor. Türk araştırmacıların yanı sıra yabancı bilim insanları da Türkiye'ye gelmek istiyor” dedi. Eve dönüş yapan araştırmacılar da Türkiye'de sunulan imkanlara dikkat çekiyor. Türkiye'de 15 yıl öncesine kadar çok şeyin değiştiğini belirten araştırmacılar dönüş yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söylüyorlar.

AYŞE BEGÜN TEKİNAY:
“Türkiye'ye dönülmez” imajı yıkıldı
Türkiye'ye gelen araştırmacılar kısa sürede önemli başarılara imza atıyor. ABD'deki Rockefeller Üniversitesi'nde 10 yıl moleküler biyoloji alanında araştırmalarda bulunduktan sonra 2009 yılında Türkiye'ye dönerek Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde çalışmaya başlayan Yrd. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay, artık Türkiye'ye dönülmez imajının yıkıldığını söylüyor. Tekinay, “ABD'ye gittiğim yıllarda Türkiye'deki imkanlar çok sınırlıydı. Bizim araştırmalarımız çok para isteyen araştırmalardı. O yüzden geri dönüp dönemeyeceğimiz konusunda kararsızdık. Artık Türkiye'deki imkanlar çok gelişti. Çalıştığım yer ABD'yi aratmıyor. Artık Türkiye'ye dönülmez imajı yıkıldı” diyor.

BAHADIR TUNABOYLU:
Türkiye dünya ile yarışacak durumda
TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünde görevli Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu 21 yıl kaldığı ABD'de özel bir üniversiteden öğretim üyeliği teklifi üzerine Türkiye'ye dönmüş. Türkiye'deki fonlamalar ile araştırma ortamının geri dönüş kararında etkili olduğunu dile getiren Tunaboylu, “Türkiye dünya ile yarışacak duruma geldi” dedi.

ORÇUN KEPEZ:
Çok fazla fon fırsatı bulunuyor
İTÜ Mimarlık mezunu Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez, 2002 yılında gittiği ABD'den 2008 yılında dönmüş. Kadir Has Üniversitesinde görev yapan Kepez, “Özellikle sosyal bilim alanında ABD'de fon bulmak çok zor. Türkiye'de ise bu alanda alanında çok fazla fon fırsatları var” dedi.

YUSUF YUSUFOĞLU:
Dönüş yaptığım için çok mutluyum
Yusuf Yusufoğlu Amerika'da 6 yıl kalmış. TÜBİTAK'ın 2010 yılında düzenlediği “Hedef Türkiye” çalıştayında ise Arçelik ile tanışmış. Türkiye'de araştırmalara verilen değerin o zaman anladığını belirten Yusufoğlu, araştırma konusundaki korkularının tamamen bittiğini şuan çok mutlu olduğunu söylüyor.

06.05.2013 11:35