hgs  eokul   lgs   kyk  
  03.07.2024  

400 bin sanayi işletmesinin röntgeni çekilecek

Türkiye'de bir ilk olan çalışma ile 400 bin sanayi işletmesi tek tek ziyaret edilerek, bilgileri güncellenecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 81 il bazında sanayi işletmelerinin tespitine yönelik kapsamlı bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Çalışma kapsamında kamunun elindeki idari kayıtlarda sanayi işletmesi olarak görünen yaklaşık 400 bin işletme tek tek ziyaret edilerek, hangi alanlarda faaliyet gösterdikleri, hangi ürünü ürettikleri, makine parkları ve problemleri tespit edilerek bilgiler yeniden güncellenecek.

Türkiye'de bir ilk olan bu çalışma ile imalat sanayinin tam bir envanterinin çıkarılması hedefleniyor. 2013 yılı başında başlatılan çalışma ile bugüne kadar Eskişehir, Antalya gibi illerin de bulunduğu 20 ildeki tüm sayımlar tamamlandı. Yıl sonuna kadar sonuçlandırılması beklenen çalışmada Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından da yararlanılıyor.

Bakanlık, 81 ildeki taşra teşkilatı eliyle yürütülen çalışmada, gerek duyulan hallerde diğer kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansları ve üniversitelerle iş birliği yapıyor. Ziyaret edilen sanayi işletmelerinin adres bilgileri güncelleniyor, aynı zamanda adres bilgileri dijital adres olarak tespit ediliyor. Bakanlık böylece hem kamuya hem özel sektöre tüm sanayi ve diğer sektörlerle ilgili sağlıklı veriler sunma imkânına kavuşmuş olacak.

Bu veriler teşvik politikaları başta olmak üzere her türlü planlama ve strateji oluşturma çalışmalarında kullanılacak. Çalışma tamamlandığında tüm sanayi işletmeleri, Türkiye haritası üzerinden izlenebilecek. Türkiye'de verilerin birbiriyle uyuşmadığına dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bir kurumun sanayici dediğine biz sanayici demiyor, bizim sanayici dediğimize bir başka kurum sanayici demiyor.

Bir de veri paylaşımı hususunda yani kurumların birbiriyle veri paylaşımı konusunda ortak bir hukuki altyapı, bir anlayış birliği oluşturmak gerekiyordu. Bu hukuki altyapıyı da oluşturduk” dedi. Ergün, veriler doğru kaydedilmemişse o zaman doğru politika da geliştirilemeyeceğine dikkat çekerek, “Bu hatalı sektörel kodlamalarla Bakanlık olarak biz nasıl envanter yapacağız? Uzun bir çalışma sonucunda bugün itibariyle kamunun elindeki verilerin birbiriyle konuşmasını, uyumunu büyük ölçüde sağladı” diye konuştu.

Otomobil fabrikasını galeri diye kaydetmişler

Kayıtlarda büyük bir otomobil fabrikasının, otomobil üretim tesisi olarak kodlanacağı yerde, otomobil satış merkezi olarak kodlandığını vurgulayan Bakan Ergün, “Böylece bu işyeri otomobil pazarlamacısı olarak kayıtlarda yer alıyor. Yine ülkemizin en büyük telekomünikasyon firmalarından birinin, bilgi ve iletişim sektöründe yer almadığını gördük. Bu firmamız aynı zamanda bilgi ve iletişim sektörüne dair yatırım yaparken alt yapı da yaptığı için inşaat şirketleri arasında kaydedilmiş gözüküyor. O zaman da inşaat sektörünün cirosu bir anda şişiyor, diğer taraftan bilgi ve iletişim sektöründeki ciro ise çok küçük kalıyor” şeklinde konuştu.

05.08.2013 07:27