hgs  eokul   lgs   kyk  
  07.05.2024  

Adana ilinde enerji altyapısı

Adana’da TEDAŞ Müessese Müdürlüğü, tüm yerleşim birimlerinde 653.773 aboneye elektrik dağıtım ve satış hizmeti vermektedir. İldeki toplam trafo sayısı 3.521olup, toplam kurulu güç 1.381 Megawatt’tır. 2003 yılı kayıp - kaçak elektrik oranı % 22,4 civarındadır. İlde doğalgazın sanayide kullanımı amacıyla yapılan çalışmaların 2005 yılında tamamlanması öngörülmektedir.

Ceyhan ilçesi sınırları içinde Sugözü mevkiinde kurulu “İsken Sugözü Enerji Santrali” 1320 megawatt gücünde olup, 9 milyar KWh yıllık enerji üretmektedir. Üretilen elektrik enerjisi ülke ihtiyacının % 7,8’ini karşılamaktadır. Termik santral ithal kömür ile çalışmaktadır.

Çizelge 5’te görüldüğü gibi Adana’da kullanılan toplam elektrik enerjisinin % 58,6’sı sanayi işletmelerinde kullanılmaktadır.

Çizelge 5. Adana’da Elektrik Tüketiminin Sektörel Dağılımı (2003)


İlin yeterli olma açısından enerji sıkıntısı bulunmamakla beraber gerek bölgenin yazın çok sıcak olması, gerekse enerji nakil hatlarının çok uzun olması ve diğer bir takım teknik yetersizlikten dolayı çok sık elektrik dalgalanmaları olmaktadır. Bu da sanayi açısından hem zaman kaybına, hemde telafisi imkansız birçok teknik arızaya ve dolayısı ile büyük maddi kayıplara sebep olmaktadır. Adana sanayicisinin en çok rahatsız olduğu konulardan biri enerji dalgalanması konusu olup acil çözüm bekleyen konuların başında gelmektedir.

Ayrıca yapımı devam eden sanayi yatırımları ve planlanan OSB’ler dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda enerji sıkıntısı yaşanacaktır. Bu nedenle enerji yatırımlarına ağırlık verilmelidir.

DSİ 6.Bölge Müdürlüğünün Adana ilinde hidroelektrik potansiyeli Kurulu Güç olarak 1.699 MW olup, üretilebilecek enerji miktarı ortalama 6,3 Milyar kWh/yıl’dır.

Çizelge 6’da Adana’da faaliyet gösteren baraj ile hidro elektrik santrallerine (HES) ilişkin bilgiler verilmiştir. Buna göre ilde bulunan 4 adet hidro elektrik (HES) santralinin toplam kurulu gücü 236,5 MW olup, fiili toplam enerji üretimi 999 GWh’tir. Bu değer ilin mevcut potansiyelinin %16’sına tekâbül etmektedir.

Çizelge 6. Adana’da Mevcut Enerji Santralleri (2004)